Geloofsonderwijs

Vanuit de gemeente wordt aan jongeren tussen de 10 en ongeveer 18 jaar geloofsonderwijs aangeboden. Door het onderwijs vanuit de Bijbel en het behandelen van verschillende thema’s wordt het geloof uitgelegd en kunnen vragen worden gesteld.

Er wordt gewerkt met drie verschillende groepen:

Groep 1

Voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool wordt er basiscatechese verzorgt. De inhoud van deze catechese bestaat uit kennis van de Bijbel en inzicht in hoe God zichzelf door de geschiedenis bekend heeft gemaakt. We werken met de methode 'On Track’ van de HGJB. In twee jaar behandelen we het oude en nieuwe testament.

Groep 2 en 3

Voor tieners in de klassen 1 tot en met 4 van de middelbare school. In deze groepen gaan we aan de hand van verschillende Bijbelstudies en thema’s het onderwijs verdiepen. Gesprekken worden gevoerd en vragen gesteld. We gebruiken de methode ‘Follow Me’ van de HGJB.

Groep 4

Voor tieners vanaf 16 jaar. In deze groep gaan we aan de slag met de methode ‘Follow Me Next’ van de HGJB. Deze methode heeft een apologetisch karakter. Dit houdt in dat het doel van de methode luidt: het verdiepen van je geloof. Er wordt aangesloten bij vragen die jongeren bezighouden. Vanuit de bijbel en traditie gaan jongeren met hun mentor op zoek naar persoonlijke antwoorden. Daarin worden jongeren ook toegerust hun geloof aan anderen te verwoorden.

Het geloofsonderwijs wordt verzorgt door een catecheseteam. De boekjes die we gebruiken worden door de kerkenraad beschikbaar gesteld aan de jongeren. Plaats van samenkomst zijn de verschillende ruimten van ’t Heem of in een huiskamer.

Alle catechisaties worden ieder jaar op dinsdagavond gegeven en beginnen tussen 19.00 en 19.15 uur.

Voor vragen of opmerkingen kan contact worden opgenomen met  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ieder jaar wordt er wekelijks een belijdeniscatechese gegeven voor wie zich voorbereiden op de persoonlijke belijdenis van het geloof.

Omdat wij de geloofsdoop kennen en daarbij de kinderen niet uitsluiten is de openbare geloofsbelijdenis het moment van bewuste toetreding als keuze om uit de doop te leven. In de openbare belijdenis van het geloof spreek je uit Jezus als Here te belijden en te volgen.

Ook wie als kind niet gedoopt is, kan toetreden en zich opgeven voor de belijdeniscatechese. Meestal is dit een laatste stap na een Alpha-cursus en een voorbereidende catechese. Op de belijdenis van het geloof volgt in dezelfde kerkdienst de doop op de belijdenis van het geloof.

Het doel van de belijdeniscatechese is verdieping in geloof en toewijding om God te dienen in het geheel van de gemeente en in de samenleving.
Er is veel aandacht voor persoonlijke Bijbelstudie, gesprek en gebed samen met anderen.

Een eerste avond wordt meestal gehouden aan het begin van ieder nieuw seizoen in de maand september op een datum die bekend wordt gemaakt op het Weekbericht of op de website. In onderling overleg met alle deelnemers wordt dan de meest geschikte avond vastgesteld.
De dienst van openbare belijdenis van het geloof is op Palmpasen, de zondag voor het Paasfeest.

Voor schippers of ouderen kan in overleg met de predikant een aparte belijdeniscatechese worden afgesproken.